Μαριολόπουλος, Ηλίας Γ. (1900-1991)

Mariolopoulos, Ēlias G. (1900-1991) (Αγγλική)

 1. Πρόσωπο
 2. Άνδρας
 3. 1900
 4. Αθήνα
 5. 1991
 6. Αθήνα
 7. Ελληνικά
 8. Τάξις των Θετικών Επιστημών
 9. Ακαδημία Αθηνών (01/01/1973 - 31/12/1973)
 10. Ακαδημία Αθηνών (01/01/1973 - 31/12/1973)
 11. Ακαδημία Αθηνών (1966 - 1991)
 12. Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Ο Ηλίας Μαριολόπουλος (1900-1991) γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα φοίτησε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge απ’ όπου έλαβε πτυχίο Master of Arts. Στη συνέχεια έλαβε δίπλωμα Μετεωρολογίας από τη Μετεωρολογική Σχολή του Imperial College of Science and Technology του Λονδίνου. Ακολούθως εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων, απ’ όπου το 1925 απέκτησε το δίπλωμα Docteur de l’ Université de Paris, Sciences, και το κρατικό Γαλλικό δίπλωμα Docteur es Sciences Physiques. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε στη Βρετανική και Γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

   Στα τέλη του 1925 διορίζεται Τμηματάρχης του Μετεωρολογικού τμήματος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το 1928, εκλέγεται τακτικός καθηγητής της Έδρας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στη Φυσικομαθηματική Σχολή του άρτι συσταθέντος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Έδρα που καταλαμβάνει είναι η πρώτη Πανεπιστημιακή Έδρα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με αποκλειστικό αντικείμενο τις επιστήμες αυτές. Το 1935 αναλαμβάνει τη Διεύθυνση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το 1938 παντρεύεται την Αικατερίνη – Νίνα, κόρη του Πέτρου Καναγκίνη, Διευθυντή Εποικισμού του Υπουργείου Γεωργίας, αργότερα Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας.Το 1939 καλείται να καταλάβει τη νεοϊδρυθείσα Έδρα Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

   Με την κήρυξη του πολέμου επιστρατεύεται ως έφεδρος επισμηναγός και αναλαμβάνει τη διοίκηση κλιμακίου αξιωματικών μετεωρολόγων στο επιτελείο της Αεροπορίας. Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο Μαριολόπουλος επέδειξε ιδιαίτερη δράση και ίδρυσε υπηρεσία για τη μέτρηση, πρώτη φορά στην Ελλάδα, του Ατμοσφαιρικού Ηλεκτρισμού. Επίσης ίδρυσε ιδιαίτερο Ακτινομετρικό Σταθμό στoν Υμηττό, ως παράρτημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθοδήγησε δεκάδες διδακτορικών διατριβών.

   Το διοικητικό έργο του Ηλία Μαριολόπουλου στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών είναι μεγάλο. Εξελέγη δύο φορές Κοσμήτορας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δύο φορές Κοσμήτορας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά το Ακαδημαϊκό έτος 1959-60.

   Ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός φέρων την τήβεννο του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Ηλίας Γ. Μαριολόπουλος.

   Παράλληλα με το διοικητικό και οργανωτικό έργο του σε όλες τις δημόσιες θέσεις τις οποίες κατέλαβε, εξίσου σημαντικό ήταν και το ερευνητικό του έργο. Η αναγνώριση του έργου του από ξένους συναδέλφους φαίνεται από το γεγονός της εκλογής του ως Αντιπροέδρου της Διεθνούς Κλιματολογικής Επιτροπής από το 1931 έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης εξελέγη μέλος της Διεθνούς Επιτροπής της Ανώτερης Ατμόσφαιρας και της Διεθνούς Επιτροπής Γεωργικής Μετεωρολογίας. Αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας το έργο του η Ακαδημία Αθηνών τον εξέλεξε τακτικό μέλος της το 1965 και Πρόεδρό της το 1973.

   Ο Ηλίας Μαριολόπουλος υπήρξε από τους πρωτοπόρους επιστήμονες του κλάδου του που ευαισθητοποιήθηκαν για την επερχόμενη αλλοίωση της ατμοσφαίρας από τις αλόγιστες δραστηριότητες του σύγχρονου ανθρώπου και ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, εγκαινιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετρήσεις ορισμένων ρύπων της ατμοσφαίρας από το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

   Μετά την αποχώρησή του από το Πανεπιστήμιο δεν επαναπαύεται αλλά εισηγείται στην Ακαδημία Αθηνών την ίδρυση του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (το οποίο ιδρύεται το 1977) και το οποίο οργάνωσε σε συνεργασία με τον πρώτο Διευθυντή του Κέντρου Χ. Ζερεφό.

   Η Γαλλική Ακαδημία των Επιστημών, εκτιμώντας το έργο του, τον βράβευσε το 1966. Η Βασιλική Μετεωρολογική Εταιρία της Αγγλίας τον εξέλεξε ως Εταίρο της. Επίσης ήταν επίτιμο μέλος της Σερβικής Γεωγραφικής Εταιρίας και της Ουγγρικής Μετεωρολογικής Εταιρίας.

   Εκτός των παραπάνω, ο Μαριολόπουλος διετέλεσε επί πολλά έτη:

   Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
   Πρόεδρος της Γεωδαιτικής και Γεωφυσικής Επιτροπής του Κράτους
   Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ραδιοηλεκτρολογίας
   Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Τηλεπικοινωνιακού Συμβουλίου
   Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρίας και Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών
   Μέλος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Goudenhome Kalergi στην Ελβετία
   Πρόεδρος του Άθλου Όθωνος και Αθηνάς Σταθάτου
   Πρόεδρος του Εμπειρικείου Ιδρύματος
   Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας της Ελλάδος και Επίτιμος Πρόεδρος του Τεγαιατικού Συνδέσμου

   Για τη δράση και την επιστημονική και κοινωνική συμβολή του ο Μαριολόπουλος έτυχε πολλών ελληνικών και ξένων τιμητικών διακρίσεων. Του απενεμήθηκαν οι εξής τιμητικές διακρίσεις:

   Ανώτερος Ταξιάρχης του Παναγίου Τάφου (1930)
   Ταξιάρχης του Β. Τάγματος του Φοίνικος (1936)
   Το Γαλλικό Παράσημο Officier de l’ Academie (1938)
   Χρυσούς Σταυρός του Φοίνικος μετά Ξιφών (1946)
   Μετάλλιον Εκστρατείας 1940/41 (1948)
   Πολεμικόν Μετάλλιον Αγίου Μάρκου (1948)
   Ταξιάρχης του Β. Τάγματος του Γεωργίου του Α’ (1953)
   Ανώτερος Ταξιάρχης του Β. Τάγματος του Φοίνικος (1959)
   Το Γαλλικό Παράσημο Officier de la Legion d’ Honneur (1960)
   Το Αιγυπτιακό παράσημο Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Αραβικής Αξίας (1960)

   Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα