Τριχόπουλος, Δημήτριος (1938-2014)

Trichopoulos, Dimitrios (1938-2014) (Αγγλική)

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
  3. 9 Δεκεμβρίου 1938
  4. Βόλος
  5. 1 Δεκεμβρίου 2014
  6. Αθήνα
  7. Ελληνικά
  8. Τάξις των Θετικών Επιστημών
  9. Ακαδημία Αθηνών (1997 - 2014)
    • Βιογραφικά στοιχεία

      Ο Δημήτρης Τριχόπουλος (Βόλος9 Δεκεμβρίου 1938 – Αθήνα1 Δεκεμβρίου 2014) ήταν Έλληνας γιατρός και ακαδημαϊκός.

      Ο Δ. Τριχόπουλος γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ειδικεύθηκε στην παθολογία, τη μικροβιολογία, τη δημόσια υγεία και την επιδημιολογία στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, του Λονδίνου, του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης.

      Το 1972 εκλέχθηκε τακτικός Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ το 1981 δημοσιεύθηκε η εργασία του για τον ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα. Από το 1989 έως το 1996 διατέλεσε τακτικός καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χαρβαρντ των ΗΠΑ, ενώ από το 1993 έως το 1997 ήταν καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη του Καρκίνου του αμερικανικού πανεπιστημίου.

      Μαζί με τη σύζυγό του Αντωνία Τριχοπούλου ανέδειξαν την αξία της μεσογειακής διατροφής και έκαναν πολλές δημοσιεύσεις για τις θετικές επιδράσεις της στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η δουλειά τους συγκέντρωσε συχνά το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

      Έφυγε από τη ζωή στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας 1ης Δεκεμβρίου του 2014 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από τις 19 Νοεμβρίου μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

      Τιμητικές διακρίσεις

      Ο Δημήτρης Τριχόπουλος ήταν επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουψάλας, μέλος της Εταιρείας Τιμών Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ και επίτιμος εταίρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρικής της Βρετανίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον είχε βραβεύσει με το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής. Ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος των Ιατρικών Ακαδημιών της Γαλλίας και του Βελγίου. Είχε τιμηθεί από τη γενέτειρά του με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Βόλου και το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είχε λάβει επίσης το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού.

      Wikipedia