Δάσιος, Γεώργιος (1946-)

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
  3. 1946
  4. Πάτρα
  5. Ελληνικά
  6. Τάξις των Θετικών Επιστημών
  7. Ακαδημία Αθηνών (2017 - )
    • Ο κ. Δάσιος γεννήθηκε στη Πάτρα το 1946. Έλαβε διδακτορικό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Illinois. Το 1975 διορίστηκε Επιμελητής της Πρώτης Έδρας Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 1977 μετατάχθηκε στην Τέταρτη Έδρα Γενικών Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου αναγορεύθηκε Εντεταλμένος Υφηγητής. Το 1981 εξελέγη Καθηγητής στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών από όπου μετακινήθηκε μετά από πρόσκληση στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών το 1989. To 2013 αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής και συνέχισε την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

      Διετέλεσε επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο Lefschetz Center for Dynamical Systems του Πανεπιστήμιου Brown των ΗΠΑ το 1978-79 και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tennessee των ΗΠΑ το 1986-87.

      Κατά το διάστημα 2005-2008 ήταν κάτοχος Έδρας Αριστείας Marie Curie στο Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics του Πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας. Η έδρα αυτή ήταν μία από τις 16 συνολικά έδρες αριστείας που προκήρυξε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005 σε όλον τον κόσμο για όλες τις επιστημονικές περιοχές και ο υποψήφιος ήταν ο μόνος προταθείς επιστήμονας από τον Ελλαδικό χώρο.

      Από το 1980 ως το 1996 διετέλεσε καθηγητής στην Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Από το 1992 ως σήμερα (με εξαίρεση τα έτη που ήταν στο Cambridge) διετέλεσε αρχικά εισηγητής των Θεμάτων Μαθηματικών και στην συνέχεια πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το 2014 είναι πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής "Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων".

      Υπήρξε μέλος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

       

      Ερευνητικό έργο - Συγγράμματα

       Σύμφωνα με το Web of Science το ερευνητικό έργο του Γεωργίου Δάσιου αποτελείται από 143 εργασίες δημοσιευμένες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά. Γι’ αυτές τις εργασίες υπάρχουν 1294 αναφορές και  h-factor 18. Έχει ακόμα 109 ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Όλες οι δημοσιεύσεις εντάσσονται στην περιοχή των Αναλυτικών Μεθόδων στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά.

      Ο κύριος Δάσιος είναι ειδικός σε Προβλήματα Συνοριακών Τιμών σε Ελλειψοειδή Γεωμετρία και έχει γράψει την μοναδική στην παγκόσμια βιβλιογραφία μονογραφία με θέμα τις Ελλειψοειδείς Αρμονικές Συναρτήσεις και Εφαρμογές τους. Το βιβλίο αυτό έχει εκδώσει ο οίκος Cambridge University Press το 2012. Το 2000 ο οίκος Oxford University Press εξέδωσε το επίσης ερευνητικό σύγγραμμα Low Frequency Scattering που συνέγραψε με τον καθηγητή Ralph Kleinman και περιέχει το σύνολο των ερευνητικών αποτελεσμάτων αυτής της περιοχής από την δεκαετία του 1870 που θεμελιώθηκε από το Λόρδο Reynolds. Στην ελληνική γλώσσα έχει συγγράψει 10 πανεπιστημιακά συγγράμματα και έχει ακόμα συνεισφέρει 11 κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία ή μικρότερες εκδόσεις.  

      Ακαδημαϊκό έργο

       Ο κύριος Δάσιος έχει συνεχή πανεπιστημιακή διδακτική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1970. Έχει επιβλέψει 23 διδακτορικές διατριβές, πολλές διπλωματικές και μεταπτυχιακές εργασίες και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 110 τριμελείς επιτροπές παρακολούθησης διδακτορικών διατριβών. Οι περισσότεροι από τους διδακτορικούς φοιτητές του είναι σήμερα καθηγητές σε πανεπιστήμια της Ελλάδος και της αλλοδαπής. Ήταν μέλος εξεταστικών επιτροπών διδακτορικών διατριβών στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστήμιου του Delaware των ΗΠΑ και στην Ecole Polytechnique της Γαλλίας. Από το 2013, ως ομότιμος καθηγητής, η διδακτική του δραστηριότητα έχει περιοριστεί σε μεταπτυχιακά μαθήματα και ερευνητικά σεμινάρια.

      Ακαδημία Αθηνών