Μητροπολίτης Δαμασκηνός (Παπανδρέου) (1936-2011)

Damaskinos, Papandreou - Metropolite of Switzerland (1936-2011) (Αγγλική)

 1. Πρόσωπο
 2. Παπανδρέου, Δαμασκηνός (1936-2011) [Given Name] (Αγγλική)
 3. Άνδρας
 4. 1936
 5. Κάτω Χρυσοβίτσα Αιτωλοακαρνανίας
 6. 2011
 7. Ελληνικά
 8. Τάξις των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών
 9. Ακαδημία Αθηνών (1991 - 2011)
  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ευρώπης, κ. Δαμασκηνός Παπανδρέου γεννήθηκε στην Κάτω Χρυσοβίτσα της Αιτωλίας το 1936.

   Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στις Θεολογικές και Φιλοσοφικές Σχολές των Πανεπιστημίων Βόννης και Μάρμπουργκ (1959-1965), στη Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία και στη Φιλοσοφία της Θρησκείας. Η διδακτορική του διατριβή εγκρίθηκε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1966). Το 1969 διορίσθηκε Προϊστάμενος του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, αναλαμβάνοντας συγχρόνως και την ευθύνη της Γραμματείας επί της προπαρασκευής της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το 1970 εξελέγη Μητροπολίτης Τρανουπόλεως και από το 1974 είναι Καθηγητής της ρωμαιοκαθολικής Θεολογικής Σχολής της Λουκέρνης και μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Θρησκευτικών Επιστημών (σήμερα Α' Αντιπρόεδρός της). Το 1982 κατεστάθη πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας. Είναι Κοσμήτορας του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου· Συμπρόεδρος των Μικτών Επιτροπών Θεολογικού Διαλόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας με την Παλαιοκαθολική Εκκλησία και με τις Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες· Πρόεδρος, από χριστιανικής πλευράς, των διμερών Ακαδημαϊκών Συναντήσεων με τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ· Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές.

   Από τους διακόσιους και πλέον τίτλους του καταλόγου των έργων, μελετών, άρθρων, διαλέξεων και εκδόσεών του, που κυκλοφορούν σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, εντελώς ενδεικτικά αναφέρονται: οι «Θεολογικοί Διάλογοι. Μία Ορθόδοξος προοπτική» (Θεσσαλονίκη 1986, σελ. 355)· «Ορθοδοξία και Κόσμος» (1993) και ο πρόσφατος τιμητικός τόμος «Euharisteria» (1996), τον οποίο επιμελήθηκε ο Ακαδημαϊκός Wilhelm Schneemelcher. Ήταν, επίσης, εκδότης του μηνιαίου Δελτίου Ειδήσεων του Ορθοδόξου Κέντρου «ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ», των σειρών «ΣΥΝΟΔΙΚΑ» και «UNA SANCTA» και διευθυντής της θεολογικής σειράς «Perspective orthodoxe».

   Εκδόσεις Καστανιώτη