Χατζόπουλος, Μιλτιάδης Β. (1944-)

Chatzopoulos Miltiadis B. (1944-) (Αγγλική)

 1. Πρόσωπο
 2. Άνδρας
 3. 1944
 4. Αθήνα
 5. Ελληνικά
 6. Τάξις των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών
 7. Ακαδημία Αθηνών (2015 - )
  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

   Αρχαία Ελληνική Ιστορία

   Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε στο Παρίσι,  πρώτα οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή και κατόπιν αρχαία ελληνική, λατινική και γαλλική φιλολογία στη Σορβόννη, ως επίσης και μυκηναϊκή φιλολογία, αρχαία ιστορία και αρχαία ελληνική κοινωνική ανθρωπολογία, στην École Pratique des Hautes Études. Διδάκτωρ έγινε το 1971 και υφηγητής το 1988 στο Παρίσι. Το 1992 έλαβε τον ακόμη ανώτερο τίτλο του Directeur des recherches qualifié.
   Διορίσθηκε ως ερευνητής το 1979 στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών υπό τη διεύθυνση του αειμνήστου Μιχαήλ Σακελλαρίου. Το 1992 ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου, την οποία άσκησε μέχρι της δικής του αποχώρησης το 2010. Παραλλήλως από το 2006 έως το 2009 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και κατά τα έτη 2009-2010 Αντιπρόεδρος προεδρεύων του Ιδρύματος.
   Έχει διδάξει σε ξένα και ελληνικά πανεπιστήμια, έχει μετάσχει με ανακοινώσεις σε μεγάλο αριθμό διεθνών συνεδρίων, έχει οργανώσει ο ίδιος στην Ελλάδα διεθνή συνέδρια, έχει διευθύνει διδακτορικές διατριβές Ελλήνων και ξένων, είναι μέλος ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών και είναι ξένος εταίρος του Institut de France (Académie des Inscriptions et Belles Lettres) και αντεπιστελλων εταίρος της Βρετανικής Ἀκαδημίας.
   Έχει ερευνήσει και έχει γράψει κυρίως για θέματα τριών τομέων της αρχαίας ελληνικής ιστορίας: α) για την ελληνική αρχαϊκή βασιλεία στη Σπάρτη, στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, β) για τον ελληνισμό της Σικελίας κατά τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας και γ) για τους αρχαίους Μακεδόνες και την αρχαία Μακεδονία. Με το θέμα της αρχαίας Μακεδονίας ασχολείται από το 1979 και τις έρευνες του έχει παρουσιάσει σε σειρά τόμων και σε πλήθος μελετών. Παράλληλα η ασχολία του με τη Μακεδονία τον έχει στρέψει και προς τη μελέτη των ομόρων περιοχών, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Θράκης.
   Έχει δημοσιεύσει έως τώρα 8 τόμους αυτοτελών επιστημονικών έργων και 9 τόμους σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες υψηλού κύρους. Ακόμη έχει στο ενεργητικό του μέχρι στιγμής ἀνω των 150 αυτοτελείς μελέτες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ετήσιες συμβολές του στο μακεδονικό τμήμα του Bulletin Épigraphique, του διεθνούς φιλολογικού και ιστορικού περιοδικού Revue des Études Grecques. Είναι επίσης συγγραφεύς τριών μυθιστορημάτων.

   Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2015.

   Ακαδημία Αθηνών