Ροδάς, Μιχάλης (1884-1948)

Rodas, Michalēs L. (1884-1948) (Αγγλική)

 1. Πρόσωπο
 2. Άνδρας
 3. Αρχειακές συλλογές Ακαδημίας Αθηνών
 4. 1884
 5. Εξοχή Αχαΐας
 6. 1948
 7. Αθήνα
 8. Έλληνας
 9. Δημοσιογράφος | Συγγραφέας | Κριτικός λογοτεχνίας
 10. Ελληνικά
 11. Τάξις των Θετικών Επιστημών
  • Γεννήθηκε το 1884 στην Αράχωβα Αιγίου και πέθανε στην Αθήνα το 1948. Ξεκίνησε σαν τυπογράφος στο Αίγιο, όπου πήρε τα εγκύκλια μαθήματα και πολύ σύντομα διακρίθηκε σαν δημοσιογράφος, διηγηματογράφος, κριτικός τέχνης και θεατρικός συγγραφέας.

   Μικρό δειλό και άπραγο χωριατόπουλο, ο Ροδάς, κατέβηκε από το χωριό του, την Αράχωβα, οπλισμένος με μια βαθιά πίστη προς το ακριβό παιδικό του ιδανικό: « Τ’ ανέβασμα όλο και πιο ψηλά». Και σε αυτή την πίστη, σε αυτή τη θρησκεία έμεινε γερά δεμένος, ένας αληθινός πιστός ως την στερνή του ώρα. Μια φλόγα μέσα του κι ένας έρωτας για μάθηση. Την ημέρα δουλεύει στο τυπογραφείο τη νύχτα διαβάζει και γράφει.

   Έτσι, ξεκινάει για το μεγάλο ταξίδι στους μαγικούς χώρους της  λογοτεχνίας και τον ανηφορικό Γολγοθά της δημοσιογραφίας. Το βιβλιοπωλείο του Χρ. Σπηλιόπουλου στο Αίγιο στάθηκε το μεγάλο κι αστείρευτο σπουδαστήριο κι ορμητήριο του. Ο ίδιος, στο αυτογραφικό του χρονικό «τα πρώτα μου χρόνια στη Βοστίτσα», μιλάει με θαυμασμό κι ευγνωμοσύνη για κείνο το βιβλιοπωλείο- τυπογραφείο από όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα : «Τα βιβλία ήταν στη διάθεση μου τις ώρες που δεν είχα δουλειά. Και διάβαζα αδιάκοπα. Εκτός όμως από το βιβλιοπωλείο ήταν και το τυπογραφείο. Ένα μικρό τυπογραφείο με χειροκίνητο πιεστήριο μικρό για κάρτες και αγγελίες και ένα μεγάλο για εφημεριδούλα, που έβγαινε μια φορά την εβδομάδα, για να δημοσιεύει περισσότερο τους πλειστηριασμούς των συμβολαιογράφων. Το τυπογραφείο ήταν για μένα κάτι το προσφιλές, γιατί μου άνοιγε ένα νέο κόσμο μπροστά μου».

   Φάνης Ζουρόπουλος. Αράχωβα Αιγιαλείας: Το χωριό που ανέδειξε μεγάλες μορφές στα γράμματα και στις τέχνες

   Ελεύθερη ζώνη